Pengikut

Ahad, 13 Mac 2011

Teringin..

Semalam teringin benar nak makan arnab goreng.. tangan dah gigil suh potong arnab, rasanya dah lama tak makan. Selepas dok fikir2, dok tenung2 yang mana satu nak dilaukkan, calon yang tinggal adalah si Melly.. lagipun anak2 dia (termasuk anak angkat) semua dah besar dan dah pindah sangkar pun.

Sempat jugak dia tinggalkan waris..

Tunggu masa nak buang bulu..

Senang buang bulu camni..

Goreng pun sodap!! Dah tinggal separuh.. mana taknya, sambil goreng sambil makan.. eheh

3 ulasan:

  1. Biasanya saya mintak org umah jer yg pegang.. lepas tu dia boleh masakkan tapi confirm xleh makan, kesian katanya.. kalau org lain yg pegang boleh plak makan.

    Bab semelih biasanya saya letakkan atas lantai yg dah bersimen yg tinggi sket dari tanah, supaya senang darah terus mengalir atas tanah (mcm org semelih kambing tu).. tukang pegang pegang kaki depan dgn satu tangan dan kaki belakang dgn satu tangan (mana2 tangan boleh ikut keselesaan).. pastu tekan sket ke arah lantai (jangan kuat2 sangat) spy dia x meronta semasa kena sembelih. Kena rukun dan syarat sembelihan, pastu apalagi masak kicap pun sedap.

    BalasPadam
  2. kalau tak takut darah, boleh semelih sendiri.. eheh

    BalasPadam
  3. tu la pasal.. kalau ayam senang sket, boleh angkat2.. kena pegang jer terus diam.

    BalasPadam